Stalo serviravimas

Maistas ant stalo negali būti padėtas bet kaip - apie tai jau kalbėta ir stalo serviravimui išskirtinė reikšmė teikta dar senų senovėje. Spalvos, audiniai, papuošimai ir, be abejo, indai, taurės, įrankiai kuria didžiąją dalį šventės. Net ir dabartiniais laikais, kai prie stalo susirenka tik šeimos nariai, paisoma stalo serviravimo taisyklių, ką kai kurios šeimos paveldėjo iš kartos į kartą. Įprasta, kad maistas ant stalo privalo būti ne tik skanus, bet ir patraukliai, estetiškai pateiktas, kad pirmiausia jis žavėtų akį, o tik vėliau – skrandį. Visuomet, vos tik įėjus į patalpą, kurioje ruošiamasi valgyti, yra svarbus paties stalo serviravimo vaizdas – jis arba sužavi, nuteikia pakiliai, arba atvirkščiai – imama galvoti, kad ir maistas bus toks prastas, kaip netinkamai atrodo ir paties stalo vaizdas.

Labai svarbu paisyti taisyklių ir viską: lėkštes, stalo įrankius, stiklines ar taures bei servetėles išdėlioti tam tikra tvarka. Šituos dalykus privalu ant stalo serviruoti taip, kaip jau įprasta šimtmečiais. O visa kita jau yra meniškumo, stilingumo, estetiškumo išraiška, kai, į pagalbą pasitelkiant fantaziją, galima stalą serviruoti neįprastai. Stalo serviravimas gali būti pritaikomas tam tikrai temai arba progai, kai ant jo puikuojasi su tai susiję atributai, puošmenos, akcentai. Pirmiausia stalas dengiamas tokia staltiese, kuri turėtų atspindėti ne tik progą, kuria bus susėdama prie stalo, bet galbūt ir turtinę padėtį – juk staltiesės audinys gali būti ir labai prabangus, o gal ir net neįkainojamas, kai staltiesė puošta, pavyzdžiui, močiutės rankų darbo siuviniais ar giminės inicialais. Prie jos reikėtų derinti ir servetėlių vaizdą. Lėkštės, įrankiai ir taurės turi atitikti ta proga valgomų patiekalų rūšį, nes laikymasis šių taisyklių yra svarbus stalo serviravimo bruožas. Dešinėje lėkštės turi būti valgomasis šaukštas ir peilis, savo ašmenimis pasuktas į lėkštės pusę. Kairėje lėkštės turi būti šakutė ir servetėlė. Virš lėkštės horizontaliai dedama desertinė šakutė ir desertinis peiliukas, kurio ašmenys nukreipti į lėkštę. Taurės dedamos į dešinę nuo lėkštės mažėjančia tvarka: vandeniui, vynui ir desertiniam vynui. Taip pat reikia išmanyti taurių paskirtį kiekvienam gėrimui ir pasirūpinti, kad ant stalo būtų tokios formos taurės ir taurelės, kokie gėrimai bus ragaujami.

Ir svarbiausia nepamiršti stalo puošmenos – gėlių. Dėl nepakartojamo jų vaizdo kaskart taip pat serviruotas stalas atrodys išskirtinai nuostabiai. O kur dar romantiška žvakių šviesa... Visa tai kuria žavingą šventės nuotaiką ir ilgam išliekančius įspūdžius.