Banketai - maitas banketams

banketai - maistas banketams

Banketai gali būti organizuojami prie atskirų apvalių staliukų arba prie vieno bendro stalo, kuris būna įvairios formos. Ilgus dešimtmečius lietuviai buvo įpratę susėsti prie vieno bendro stalo, jiems tai tarsi simbolizuoja vienybę. Tačiau ne visuomet sėdintiems prie tokio didžiulio stalo įmanoma pasikalbėti su toliau sėdinčiais, dažnai yra kebloka atsikelti iš tokios užstalės, taip pat ne visada yra patogu matyti viską, kas vyksta aplinkui (ypač sėdintiesiems ne veidu į muzikantus sudėtinga į juos ilgesnį laiką žiūrėt pakreipus galvą). Pastaruoju metu banketai organizuojami sėdint prie atskirų staliukų, kas jau seniai buvo įprasta kitose šalyse. Tuomet vienodas maistas banketams yra dedamas ant kiekvieno stalo atskirai arba tiesiog aptarnaujantis personalas kiekvienam svečiui patiekia jam skirtą maisto lėkštę. Taip pateikiami ir šaltieji, ir karštieji patiekalai. Vieno kąsnio užkandžiais galima vaišintis tuomet, kai jau nebesėdima už stalų, o tiesiog bendraujama stovint, šokama ar pramogaujama.

Maistas banketams ruošiamas atsižvelgiant į užsakovo pageidavimus, tačiau ne visuomet jie būna tinkami, todėl profesionalūs mūsų darbuotojai pataria ir rekomenduoja, kas būtų tinkamiausia pagal konkrečią situaciją. Šaltieji patiekalai gali būti pagaminti iš pačių įvairiausių produktų: žuvies, mėsos, daržovių, kiaušinių, sūrių, įvairių raugintų produktų. Kuo bus įvairesnis šis banketo meniu, tuo bus labiau patenkinti daugumos valgytojų poreikiai, nes juk galės pasirinkti iš įvairių šaltųjų užkandžių. Kiek sudėtingiau būna su karštųjų patiekalų parinkimu, nes juk tuomet kiekvienam pagal skonį nepataikysi... Štai tada verta išklausyti daugelį metų banketus organizuojančių darbuotojų, kurie parinks tai, kas patiktų daugumai ne tik atsižvelgiant į kepsnio rūšį, bet ir į garnyro asortimentą. Jei tarp svečių esama vegetarų ar veganų, tuomet reikėtų pasirūpinti ir jais – mūsų virėjams tai yra visiškai nesudėtinga užduotis.

Vertinantiems patogumą šventės dalyviams vis dažniau patiekiame maistą į jiems patogią ir šventišką aplinką, t.y. yra organizuojami ir išvažiuojamieji pobūviai. Lietuviai jau pamėgo švęsti sodybose, gamtoje, tose vietose, kur miela ir gera šventės kaltininkui. Tokiais atvejais mūsų rūpesčiu taps ne tik maistas banketams, bet ir stalų serviravimas, jų papuošimas. Kadangi banketai skirti didesniam žmonių kiekiui, tad ir indų, taurių, įrankių prireikia labai nemažai, o namuose retai kada tiek aptinkama. Taigi, patikėjus banketų organizavimą profesionaliems darbuotojams, beliks džiaugtis aplinkinių dėmesiu, gardžiuotis maistu, kuris kels susižavėjimą, o ne niūrią nuotaiką, kurią dažnai prie stalo pajunta banketus pačios rengiančios šeimininkės.